csütörtök, október 25, 2007

Könnyű kis ebéd


Tonhalas tortilla


Volt még itthon egy csomag tortillám, és tonhalam is. Ezért úgy döntöttem, összedobok ebből egy gyors ebédet.


A tortillalapot megmelegítettem, majd rászórtam jégsalátát, arra a tonhalat, sóztam, borsoztam, és csurgattam rá mustárral elkevert joghurtot. Mézédes paradicsomot ettem hozzá.
Egy kis tonhalkonzerv 1 embernek elég úgy, hogy 2 tekercset meg tud enni.
Nagyon finom, könnyű ebéd (persze csak annak, aki szereti a tonhalat).


szerda, október 24, 2007

Szilvatorta


Nemrég elkészítettem DV könnyű szilvását, köszönet érte.
Mindent úgy csináltam, ahogy a receptben meg volt adva.
Annyit bénáztam csak, hogy a vajat nem olvasztottam fel, mert nagyon puha volt, de az élvezeti értéke így sem csökkent. Az édes, lédús szilvák helyenként nagyon finomra kocsonyásodtak.

csütörtök, október 18, 2007

Echinacea & Raspberry Tea




Drága jó Uramtól nagyon finom teát kaptam. A Twinings Echinacea és Málna teáját.
Nagyon örültem neki, mert bármikor ihatom, nagyon finom, és ráadásul jön a hideg, amikor szükségünk van egy kis immunerősítésre, amire az echinacea kíválóan alkalmas.

Mire is jó ez a növény, magyar nevén bíbor kasvirág:

- véd a baktériumok, vírusok, gombák ellen,
- segíti megelőzni a náthát és az influenzát (érdemes már a betegség kezdetekor alkalmazni, mert így fejti ki legjobban a hatását),
- hasznos lehet gyakran kiújuló be­tegségek leküzdésére (afta, húgyúti fertőzések, középfülgyulladás, herpesz),
- hörghurutra vagy arcüreg-gyulladásra is alkalmazzák.

Az echinacea-ról még többet itt lehet olvasni.

vasárnap, október 14, 2007

Töltött alma


Hozzávalók 2 személyre


2 alma

1 tojás

2 ek. cukor (helyette mézet használtam)

1 ek. zabpehely

1 ek. mazsola

1 kk. vaj

3 dkg dió (búzacsíra ment bele, nem volt itthon dió)


Az almákat keresztben félbevágjuk, a magházukat kikaparjuk.

A vajon megpirítjuk a durvára vágott diót, és a zabpelyhet.

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, belekeverjük a kihűlt zabpelyhes diót, és a mazsolát.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, és a töltelékbe forgatjuk.

Kivajazott sütőlapra/tepsibe (kibéleltem fóliával) tesszük az almákat, és a masszával megtöltjük őket.

Forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.


forrás: Praktika magazin 2007/10.
Mindegyik almába kanalaztam egy kis házi baracklekvárt.
Nagyon finomra sikeredettt.

péntek, október 12, 2007

Még mindig sütőtök


Tökleves


Olajon dinszteljünk meg 1 fej hagymát és 2 sárgarépát apróra vágva. Adjunk hozzá 2 evőkanál lisztet és kevés curryport, pirítsuk össze, majd öntsük fel 1 liter vízzel (vagy húsleves alaplével). Egy kisebb, felkockázott sonkatököt főzzünk benne puhára. Ízesítsük sóval, borssal, vegetával, gyömbérrel. Turmixoljuk össze, és tálaljuk pirított tökmaggal.

forrás: Praktika magazin


Én mindig úgy készítem a töklevest, hogy a tököt darabokra vágom, hagymán megdinsztelem, majd felöntöm vízzel (ha nincs húsleves alaplevünk, mehet bele egy 1/2 húsleves kocka), jó puhára főzöm, teszek bele sót, borsot, gyömbért, és egy kis kókusztejet.

Összeturmixolom, és kész. A tányérba reszelek egy kis sajtot, majd ráöntöm a forró levest.
Nagyon finom, főleg hideg napokon, mert engem mindig jól felmelegít.
(A képért köszönet nekik).

szerda, október 10, 2007

Sült tök - Zucca al forno


Van egy kis Jamie Oliver füzetecském, még valamelyik Nők Lapjában volt. Innen néztem ki a Sült tök receptet, amit végül kicsit másképp sütöttem meg. Jamie azt írja, hogy kell hozzá egy nagy marék friss zsályalevél, ami nekem persze nem volt. Viszont chili, tengeri só, fahéj meg bors is meg volt adva a hozzávalókban. Mivel van egy jó kis K. Malom chili üvegem, gondoltam, az pont jó lesz. A fahéj kicsit bizarrnak tűnt nekem, így azt gondoltam, mi lenne, ha megszórnám chilivel, sóval, és egy kis mézet csurgatnék rá. Így is tettem, és nem bántam meg. Nagyon finom lett a végeredmény.
Most olvastam morrinál a mézes-fűszeres sütőtököt. Ő rozmaringot is használt, meg olajat. Az olajat én kihagytam.

Íme az eredeti recept


1 nagy sonkatök

1 szárított chili

tengeri só, bors

1 nagy marék friss zsályalevél

1 fahéjrúd darabokra törve

olívaolaj


Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Vágd félbe a sonkatököt, szedd ki a magjait, azután szeleteld, vagy darabold fel héjastól. A szárított chilit zúzd össze mozsárban vagy egy fémtálban a sodrófa végével, egy jókora csipetnyi sóval együtt. Dolgozd hozzá a zsályaleveleket, a fahéjdarabokat és annyi olívaolajat, hogy fellazuljon a massza, és kend az egészet a sütőtökdarabokra jó vastagon.

Egy rétegben fektesd a sütőtököt tepsibe, szórd rá a magjait (mindenképp, mert isteni finom a sült tökmag), szorosan fedd le alufóliával, és süsd 30 percig (én kb. 1 óráig sütöttem), amíg a tök héja meg nem puhul. Ekkor távolítsd el a fóliát, és süsd még 10 percig, amíg aranyszínű és ropogós felületű lesz. Dobd ki belőle a fahéjat, és már eheted is!



Mivel a tökszezon közepén vagyunk, íme egy hétvégi program:


Tökfesztivál az Őrségben október 13-án, szombaton, egész napos családi program.

Lesz tökdobás, tökfaragás, tökszínház, és még sok minden más.



A Cser Kiadó gondozásában pedig megjelent egy új könyv Tökételek címmel.







vasárnap, október 07, 2007

Vasárnap délutáni pihenőhöz



Nemrég az Nlcafén botlottam bele Erika10 receptjébe, és mivel imádjuk a túrót minden mennyiségben, gondoltam, vasárnap délutánra megsütöm.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki hozzánk hasonlóan túróimádó, ugyanis ez a süti csupa-csupa túró, nincs tésztája. Mennyei.


Aljnélküli túrós


1 kg túró

15 dkg lágy margarin

5 ek. búzadara

2 ek. liszt (fehér tönkölylisztet használtam, és csak 1 evőkanállal)

10-12 ek. cukor

4 egész tojás

csipet só

reszelt citromhéj

vaníliás cukor (2 csomaggal tettem bele)

1/2 csg. sütőpor


Tetejére


1 pohár tejföl (nálam Zott 20%-os)

1 ek. liszt

1 tojás



A hozzávalókat összekeverjük, és egy közepes méretű, kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük.

A tetejére valókat is kikeverjük, és evőkanállal rácsurgatjuk a túróra, majd szépen elsimítjuk.

Előmelegített, forró sütőbe tesszük.


Kb. 150 fokon sütöttem, majd egy óráig. A teteje szépen megpirult.

Porcukorral meghintve tálaltam.

péntek, október 05, 2007

Olasz Kulinária


Megjelent az Olasz Kulinária. A könyv 496 oldalas, és a Bookline leírása szerint igazán érdekes olvasmány, útikalauz, és szakácskönyv. Akit tehát érdekel, meg is vásárolhatja 5596.-forintért, ami 20% kedvezményt tartalmaz.