csütörtök, november 29, 2007

Csoki imádók hétvégéje


2007. november 30-án nyitja meg kapuit Közép-Európa legnagyobb csoki szalonja.
Helyszín a VAM Design Center (Budapest 1061, Király u. 26.)
A kiállítás december 02-ig tart és bemutat mindent, ami a csokoládéval és fogyasztási kultúrájával kapcsolatos.
Lesz játszóház, csokiszökőkút, marcipán, szaloncukor, forrócsokoládé, csokikaszinó, csokoládé terápia... szóval, aki imádja a csokit, annak ott a helye.

Információk és részletes program a VAM Design honlapján.

szerda, november 28, 2007

Újabb szerzemények
Újabb kincseket kaptam. Nagyon boldog vagyok, ugyanis végre van nekem is gyömbérembercsaládom! Karácsonyra süthetem az emberkéimet. Nem is értem, hogy itthon miért nem lehet kapni ezt a kiszúróformát. Legalábbis én eddig sehol sem láttam. Imádom őket, úgyhogy már most azon gondolkozom, hogy fogom kidíszíteni a kisült emberkéket. A teákról pedig annyit, hogy a gyümölcsös (barack-passiógyümölcs) és a citromos-gyömbéres isteni finom, azokat kóstoltam eddig.

kedd, november 27, 2007

VégreAz Ulpius-Ház kiadásában végre megjelent Peter Mayle legújabb könyve. Nagyon szeretem a könyveit, megvan mind. Esetleg szuper karácsonyi ajándék is lehet belőle... :)

hétfő, november 26, 2007

Áfonyás rozskenyér


A minap áfonyás rozskenyeret sütöttem.
Persze könnyű így, kenyérporkeverékből, de akkor is nagyon finom lett.
Csak vízet kellett hozzáadni, picit dagasztani, pihentetni és megsütni.
Nagy előnye, hogy hamar elkészül, íze különleges az áfonyától, és megvan az a jó érzés, hogy az ember mégiscsak maga sütötte a kenyerét.

csütörtök, november 22, 2007

Advent 2007 Virágkötészeti Kiállítás és VásárA Néprajzi Múzeumban 2007. november 23-án veszi kezdetét az idei Adventi Virágkötészeti Kiállítás, vásár, és bemutató.
Lesz házi szaloncukorkészítés és marcipánformázás a Szamossal, adventi koszorúk, karácsonyi díszek, valamint iparművészeti alkotások vására, adventikoszorú-verseny. A rendezvény november 25-ig tart.

Helyszín: Néprajzi Múzeum, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
Megnyitó: 2007. november 23, 11 óra.
Belépőjegyek: felnőtteknek 1000 ft
diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak 500 ft.

Bővebb információk: itt.

A fotóért köszönet Horváth Anikónak.
Még több fotó a 2006-os kiállításról.

csütörtök, november 15, 2007

Forró csoki


Egy ilyen hideg, esős, nyirkos napon - mint a mai - szerintem mindenki arra vár, hogy végre hazaérjen a munkából és egy jó meleg bögre tea, vagy forró csoki társaságában felmelegítse szanaszétt fagyott testét, lelkét.

A napokban egy bevásárlás alkalmával észrevettem valamit a pudingok között...
Dr. Oetker forró csoki, guszta kis zacsiban. Mondanom sem kell - persze vettem belőle. Ma pedig kipróbáltam és csalódtam, méghozzá kellemesen, ugyanis szerintem nagyon finom, krémes, sűrű, pont jó. Amikor épp nincs kéznél semmi finomság vagy az ember az irodában senyved és egy kis kényeztetésre vágyik, csak egy kevés tejet kell hozzá megmelegíteni és kész is. Szóval, jó forró csokizást mindenkinek!

kedd, november 06, 2007

Birsalmasajt


Elkészítettem életem első birsalmasajtját, és szerintem nagyon szép (és finom) lett. Még a formában pihen, remélem holnap már ki tudom borítani.


Volt hat darab gyönyörű példányom, feldaraboltam őket. Egész jól boldogultam, nem voltak annyira kemények, és kukacokat sem találtam. Mentek bele a lábasba, felöntöttem vízzel, majd jó puhára főztem az egészet. A levet leöntöttem, majd botmixerrel pépesítettem az almákat. A sima pépet 1/4 óráig rotyogtattam, majd adtam hozzá kb. 80 dkg cukrot, és elkezdődött a keverés-kavarás.....jó hosszú ideig ( másfél óra biztos volt). Miután a kavarásnál már láttam az edény alját, és a nedvesség jól elfőtt róla, kiszedtem a pépet egy üveg formába. Holnap kiborítom egy zsírpapírral fedett tálcára, hogy még ott száradjon 2-3 hétig.