kedd, december 23, 2008

Boldog Karácsonyt!

Mindenkinek boldog, békés, meghitt ünnepeket kívánok!






A receptek:

Mézes korongok / Démétér receptje

Harmincöt dkg finomlisztet beleszitálok egy edénybe.
Kap egy zacskó sütőport, egy csipet sót, két teáskanál őrölt gyömbért, két teáskanál őrölt fahéjat, és jó alaposan összekeverem. Puha vajból tizenöt dekát összemorzsolok vele.
Húsz dekányi mézet csorgatok rá és két tojás sárgáját keverem bele.
Jó alaposan kidolgozom, és fóliában a hűtőszekrénybe teszem legalább fél órára.
Egy tök jól kezelhető, nyújtható tésztát kapok.
Kinyújtom nagyjából fél centi vastagra, és stampedlis pohárral apró korongokat szaggatok belőle. 180 fokos sütőben nagyjából negyedóra alatt megsütöm őket - ha már pirul aszéle vagy az alja, jó is lesz. Nem jó túl sokáig a sütőben hagyni, mert bár ez egy jó tészta, azért a mézesek könnyen megkeményednek.
Na, szóval amikor készen vannak a korongocskák, azon melegében kettőt-kettőt összeragasztok a narancsos almalekvárral.
Étcsokis bevonót vagy igazi, finom étcsokit melegítek egy kevés vízzel és egy kupica rummal - ennyi tésztához úgy két tábla csokit olvasztok. Az összetapasztott korongokat vagy megmártom a csokiban és száradni hagyom, vagy kiskanálból olvadt csokit csorgatva mindenféle csíkokat húzgálok a sütik tetjére.

Rugelach / Chili & Vanilia
Ez a világ egyik legfinomabb sütije! Örök kedvenc lett!
Nagyon, nagyon finomak lettek! Köszi Maci a receptet.
Mézeskalács / Milner Angéla híres recpetje
Tésztához:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 kávéskanál orölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfuszeg.
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)
0.5 kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát.
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket.
Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele.
Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra elomelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hulni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk.
Így kisebb a veszélye, hogy késobb a rajz lepereg róla.
Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve.
Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy ún. önzáró tasak (az önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható.
Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy műnyag dobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.
Mindig nagyon finomak lesznek a mézeseim, ajánlom a receptet!

Nincsenek megjegyzések: