kedd, január 22, 2008

Zabpelyhes - csokis - narancsos keksz


Megsütöttem Stahl Judit zabpelyhes - csokis kekszét. Még sosem készítettem ilyen kekszet, de elmondhatom, hogy isteni finom lett. Annyit változtattam, hogy tettem bele 1 kanálnyi kandírozott narancskockát apróra vágva. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Íme az eredeti recept:

Hozzávalók:

7½ deka zabpehely
7½ deka finomliszt
½ kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor (2½ deka)
5 deka étcsokoládé
10 deka puha vaj
15 deka barna cukor
1 tojás

Elkészítés:

Bemelegítem a sütőt 200 fokra, és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütő, elkészítem a tésztát.

A zabpehelyből 5 dekát egy száraz serpenyőbe szórok, és mérsékelt tűzön 2-3 percig kevergetem. Ettől enyhén megpirul, és finom illatú lesz. Megvárom, hogy langyosra hűljön, majd tisztára mosott kávédarálóban porfinomságúra őrlöm. Ezzel el is készült a házi zabpehely-lisztem.
Előveszek 2 nagy tálat, és az egyikben összekeverem a házi zabpehelylisztet a finomliszttel meg a szódabikarbónával, majd szűrőn hozzászitálom a kakaóport. Nagy késsel falatnyi darabokra vágom az étcsokit, és ezt is hozzászórom. A másik tálba beleteszem a puha vajat meg a barna cukrot, robotgéppel habosra verem őket, és hozzájuk dolgozom a tojást.
A tojásos-cukros vajat fakanállal összekeverem a csokimorzsás lisztkeverékkel meg a maradék, őröletlen zabpehellyel, és már végeztem is a tésztával.
A két tenyerem közt diónyi golyókat formálok belőle, amelyeket szétlapogatok 4 centi átmérőjű, ½ centi vastag korongokká. Ezeket elhelyezem egymástól tisztes távolságban a sütőpapíros tepsikben, és betolom a sütőbe. Először az egyik tepsit, aztán a másikat.
A csokis kekszeknek 8 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek. Bár amikor ennyi idő után kiveszem őket a sütőből, úgy festenek, mintha rájuk férne még egy kis süldögélés. De semmi tétovaság, készen vannak, higgyenek nekem. És azt is higgyék el, érdemes kicsit várni mielőtt átszedegetnénk őket egy rácsra, hogy azon hűljenek ki. Ha ugyanis rögtön leemelnénk a sütőből kivett még puha kekszeket a tepsiről, megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ám ha türelmesek vagyunk, a végeredmény nemcsak finom, hanem takaros is lesz. És még egy jó tanács: ha sülés közben a kekszek összenőnének, melegen még könnyű szétválasztani őket egy tompa élű késsel.

Kb. 20 keksz lesz belőle.

(Stahl Judit: Büntetlen Örömök)

Nálam kb. 10 percet sültek. Pontosan 19 darab keksz lett.

Jó étvágyat!

szombat, január 19, 2008

Téli vitaminpótlás - Brokkolikrémleves


Hozzávalók

1 fej brokkoli
1 db pucolt burgonya
1/2 fej vöröshagyma
só, bors
reszelt sajt
ízlés szerint tejföl

A brokkolit rózsáira szedem, a szárát is megpucolom, feldarabolom a burgonyával együtt. A brokkolit a burgonyával, és a fél fej vöröshagymával egy lábosba teszem, öntök rájuk annyi vízet, hogy ellepje, sózom, borsozom és addig főzöm, amíg megpuhulnak.
Megvárom, hogy picit kihűljenek a zöldségek, majd bepakolom mindet a turmixgépbe, és attól függően, ki mennyire sűrűn szereti, teszek hozzá a főzőléből is, majd az egészet összeturmixolom.
Egy tányérba szórok reszelt sajtot, rámerem a meleg levest, majd a tetejére is teszek még egy kis sajtot. Aki szereti, 1-2 kanál tejföllel is gazdagíthatja.

Téli vitaminpótlásra kiváló, hiszen a brokkoli tele van C-vitaminnal, karotinnal, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalciumot, káliumot, vasat.
Könnyen emészthető, az érzékenyebb gyomrú emberek is bátran fogyaszthatják.

Jó étvágyat!