szombat, március 22, 2008

Húsvét



Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!


A kalácsról: sokáig böngésztem a netet, szakácskönyveket, újságokat, míg végül megtaláltam ezt a kalácsreceptet, amely igazán csodásra sikeredett.
Köszönet érte chilii-nek, valóban ez az eddigi legfinomabb kalács, biztosan többször is meg fogom sütni. A recepten semmi sem változtattam, talán picit több ideig dagasztottam.
A legfinomabb kalács receptje chilii-nél.

hétfő, március 17, 2008

péntek, március 14, 2008

Tavasz


Szabő Lőrinc: Tavasz

Mi az? - kérdezte Vén Rigó.
Tavasz - felelt a Nap.
Megjött? - kérdezte Vén Rigó.
Meg ám! - felelt a Nap.

Szeretsz? - kérdezte Vén Rigó.
Szeretlek! - szólt a Nap.
Akkor hát szép lesz a világ?
Még szebb és boldogabb!

Sült túrógombóc


Alíz Konyhájában találtam erre a receptre.
Mindenkinek ajánlom, ugyanis gyorsan elkészül és nagyon, nagyon finom!


Hozzávalók a gombóchoz

1/2 kg túró, 10 dkg cukor, 1 tojás, 3 zsemle, 1 cs. vaníliás cukor, 5-6 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, tej


Öntethez

2-3 dl tejföl, 3 ek. cukor, 1 tojás, 1 cs. vaníliás cukor

Tetejére

zsemlemorzsa, vaj, cukor


Elkészítés

3 db szikkadt zsemléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek. (Jó a készen vett morzsa is, ekkor persze elég 1 1/2 zsemle). Az áztatott zsemlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül egy tojást és a morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm.


Amíg sülnek a gombócok, elkészítem a morzsát egy serpenyőben. Vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek bele, amit megpirítok. Amikor kész, rászórom a tetejére.

Alíz megjegyzése a zsemléhez: ha csak friss zsemlénk van, tegyük a mikróba kb. 1 percre, mire kihűl már olyan lesz, mintha legalább 3 napos lenne.

Érdemes legalább dupla adagot készíteni.

Jó étvágyat!