hétfő, július 21, 2008

Áfonya turmix joghurttal

Hozzávalók:

1 marék áfonya
2 tk. méz
1-2 dl tej
3 ek. joghurt (nálam görög)

Mindent beleszórunk a turmixba, összeturmixoljuk és kész is a vitamindús reggeli!

Az áfonyában rengeteg az A-, B- és C- vitamin, kalium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, mangán, cink.
Bélhurut, enyhe hasmenés és vérnyomásproblémák esetén javallott.


szerda, július 09, 2008

Sült zöldségek joghurtos - fetás öntettel



Hozzávalók a sült zöldségekhez:

1 kg cukkini
2 db padlizsán
5-6 szem paradicsom
hagyma ízlés szerint
pár gerezd fokhagyma
10-15 szem burgonya
(paprika, gomba is mehet bele, nálam ezek most nem voltak)
friss kakukkfű, rozmaring, borsikafű
só, olívaolaj, olasz fűszerkeverék (Kotányi malom)

Az öntethez:

2 doboz görög joghurt (Corából, 2x150 gr.)
1 boboz tejföl (175 gr.)
kb. 20 dkg. fetasajt
sok petrezselyem
frissen facsart citromlé


A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk.
A padlizsánokat szeletekre vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk, majd leöblítjük, kicsit megszárogatjuk.
A burgonyákat felezzük, vagy negyedeljük, majd a felvágott hagymákkal (a fokhagymák maradjanak egyben) együtt kiolajozott tepsibe tesszük, lefedjük és félpuhára sütjük.
A legjobb az lenne, ha egy olajos-fűszeres pácot készítenénk a többi zöldséghez, és abban forgatnánk meg mindent, de ez nálam most elmaradt.
Miután a burgonya félig megpuhult, jöhet a többi zöldség.
Mindet szépen elrendezzük a tepsiben, megkenegetjük őket olajjal, sózzuk, megszórjuk olasz fűszerkeverékkel.
Én kakukkfű, borsikafű- és rozmaring ágacskákat dugdostam a zöldségek közé.
Természetesen meglocsoltam mindent olajjal.
Az egész tepsit lefedjük és addig sütjük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek.
A végén vegyük le a tepsiről a fedőt/fóliát és pirítsuk az egészet, amíg szép színük nem lesz.

Az öntethez a joghurtot és a tejfölt kikeverjük, hozzámorzsoljuk a fetasajtot, megszórjuk jó sok petrezselymmel, sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk friss citromlével.

A kész sült zöldségeket leöntjük a fetás öntettel. Jó étvágyat!

szombat, július 05, 2008

Ribizlis - málnás - áfonyás túrófelfújt



Amikor Ízbolygónál megláttam ezt a túrós finomságot, rögtön tudtam, hogy hamarosan elkészítem.
Nem is csalódtam benne, tökéletes nyári, könnyű süti lett belőle.
Köszönet a receptért.
A gyümölcsökkel variáltam, ugyanis gyönyörű áfonyát, málnát, ribizlit kaptam.

Íme a recept Ízbolygó oldaláról:

4 tojás
10 dkg cukor
75 dkg túró (nálam 25 dkg ricotta, 50 dkg tehéntúró)
2 cs. vaníliás cukor
2 cs. vaníliás pudingpor
3 marék ribizli (nálam málna, ribizli)
1 marék szeder (nálam áfonya, kb. 12 dkg volt)
kevés vaj
reszelt citromhéjat is tettem bele

A tojásokat szétválasztom és a 4 sárgáját a cukrokkal habosra kikeverem. Hozzáadom a túrót, a reszelt citromhéjat és a pudingporokat. A 4 fehérjét csipet sóval habbá verem és a túrós keverékhez adagolom, majd a kivajazott formába simítom. A gyümölcsöket szétterítem rajta és picit bele is nyomkodom. 180 fokon 45 percig sütöm.



kedd, július 01, 2008

Cseresznye - rebarbara lekvár



Miután az eperről sikeresen lemaradtam, bánatomban készítettem ezt a lekvárt.

Haas zselésítőt használtam.
Cseresznye, rebarbara megmos, kimagoz, megpucol, feldarabol, pici citromlével meglocsol.
Lábasba beletesz, zselésítő hozzáad.
Állandó keverés mellett felforral.
Forrásban lévő péphez cukor hozzáad, összekever, újra felforral, majd 5 percig főz.
Elmosott üvegekbe lekvárt beletesz, celofán, tető rá, 5 percre üveg felfordít, és kész.

Remélem a málnáról nem maradok le.