szerda, november 19, 2008

ADVENT 2008



A tavalyi évhez hasonlóan, idén is megrendezésre kerül az Advent kiállítás.
A rendezvénynek a Néprajzi Múzeum ad helyet (Bp, 1055 Kossuth Lajos tér 12.)
Időpontja: 2008. november 21. - november 23. ( 10:00 - 18:00 )

Ízelítő a programokból:

- a legszebb adventi koszorú versenye
- karácsonyi térkompozíció
- virágkötők önálló kiállítása
- virágkötészeti bemutató
- adventi koszorúk és karácsonyi díszek vására

Bővebb információ a Néprajzi Múzeum oldalán.

A képért köszönet Horváth Anikónak.

kedd, november 18, 2008

Pogácsa karácsonyi ruhában


Hiába, most már mindenhol és mindenkinél eluralkodott a karácsonyi láz...a pogácsáim is teljesen megzavarodtak :))

Szóval, ez egy nagyon egyszerű, élesztő nélküli, gyors pogácsa, arra az esetre, ha hirtelen ropogtatnánk valamit, de nincs idő/kedv az élesztős változatokhoz.
Hamar elkészül és finom. Viszont az enyémek most kicsit szárazak lettek, lehet, hogy a teljes kiőrlésű liszt miatt, amit hozzáadtam.
Semmi különös, nem egy burgonyás pogácsa, de mégis finom.

Hozzávalók:

15 dkg brindza
10 dkg tehéntúró
25 dkg liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
3/4 zacskó sütőpor
1 - 1 1/2 teáskanál só
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
25 dkg margarin
2,5 evőkanál tejföl
szezámmag a tetejére


A juhtúrót, a tehéntúrót és a tejfölt összekevertem.
A kétféle liszthez hozzáadtam a sütőport és a sót.
A margarint a liszthez morzsoltam, majd beleütöttem a tojást.
Az egészet elkezdtem kézzel gyúrni, majd hozzáadtam a túrós keveréket.
Szépen összegyúrtam az egészet.
Egy nagyon könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk.
Amíg összepakoltam, elmosogattam, betettem a tésztát a hűtőbe pihenni.
Utána kivettem, kiszaggattam szép csillag formákra, lekentem, tojással, megszórtam szezámmaggal, és a 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Pirulásig sütöttem.


péntek, november 14, 2008

Almás - kakaós kocka Sajtkukacéktól


Nem akartam, hogy az almáim tönkremenjenek, így hát elsütöttem őket.
Sajtkukacéknál találtam a receptet, köszönöm, valóban nagyon finom lett.
Szinte csak keverem, kavarom és kész is.
Annyit variáltam csak, hogy tettem bele még 2 evőkanál kandírozott narancshéjat, egy zacskó vaníliás cukrot és rizstej helyett rendes tejet, valamint fehér cukrot használtam hozzá.

A mandula sokat dob rajta, ne hagyjuk ki!


Az eredeti recept Nikitől:

500 g alma (nekem kevesebb volt valamivel és az egészet lereszeltem)

350 g liszt

1,5 csomag foszfátmenetes sütőpor

2 ek. kakópor

350 g nádcukor

250 ml rizstej

10 ek semleges ízű olaj

1 marék szeletelt mandula

Az almát meghámoztam, majd a 2/3-át lereszeltem, a maradékot pedig apró kockákra vágtam. A reszelt almát, az olajat és a rizstejet összekevertem, majd hozzáadtam a lisztet, a kakaót, a sütőport és a cukrot. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe (30X30-as) öntöttem, a tetejére szórtam az almakockákat és a mandulát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütöttem.

(Én 33x26-os tepsiben sütöttem, picivel több ideig, mint ahogy meg volt adva).

Jó étvágyat!

csütörtök, november 13, 2008

Sült csirkemell zöldségekkel és sajtmártással


Hozzávalók:

csirkemellfilé (mennyiséget nem írok, attól függ ugye, hányan esznek)
só, bors, olaj
borsikafű, Kotányi olasz fűszerkeverék
1 zacskó (75 dkg) Iglo mediterrán zöldségkeverék
kb. 10 dkg vaj
30 dkg füstölt sajt reszelve
tej
1 dl tejszín
1 tk keményítő


A csirkemelleket szépen félbevágtam, kicsit kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, befűszereztem.
Egy serpenyőben megsütöttem őket, amíg szép színt nem kaptak.
A zöldségkeveréket kevés vajban és vízben megpároltam.

A sajtmártáshoz egy kis vajat hevítettem, rátettem a lereszelt sajtot, ami szépen kezdett olvadni.
Felöntöttem egy kevés tejjel és a tejszínnel, megszórtam egy picike borssal. Amikor a sajt teljesen elolvadt, beletettem a keményítőt. Megvártam, hogy rottyanjon egyet és kész is volt.

Jó étvágyat!

péntek, november 07, 2008

Ricottás - aszalt paradicsomos tészta


Hozzávalók:

1 fej hagyma apróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma reszelve
1 doboz passzírozott paradicsom
kb. 10-15 dkg olajban eltett aszalt paradicsom kisebb darabokra vágva
1 doboz ricotta (25 dkg)
szárított oregano és bazsalikom
kb. 35 dkg tészta kifőzve (pl. rigate)
só, bors

Olajon megpuhítom a hagymákat, beleöntöm a passzírozott paradicsomot (persze jobb igazi paradicsomból), jól összekeverem, fűszerezem, majd hozzáteszem az aszalt paradicsomokat, végül pedig a ricottát. Rottyantok rajta egyet, és kész is.
A kifőtt tésztát belekeverem a szószba és már ehetjük is.

csütörtök, november 06, 2008

Hummusz tahinivel


Már nagyon régóta szerettem volna elkészíteni a hummuszt, most végre tahinit is kaptam hozzá, így neki is láttam.

Hozzávalók:

30 dkg csicseriborsó éjszakára beáztatva, majd leszűrve /1 dob. konzerv
1,25 dl tahini (szezámmagkrém)
4 ek. citromlé
2 gerezd fokhagyma reszelve
1,25 dl víz
ízlés szerint só, bors
olívaolaj


Amennyiben áztattuk a csicseriborsót, akkor forró vízben 60-75 perc alatt puhára főzzük.
A konzerv, vagy üveges változatnál jóval egyszerűbb a dolgunk, azt nem kell sem áztatni, sem főzni.
Egyszerűen mindent egy tálba teszünk, majd kézi mixerrel összedolgozzuk a hozzávalókat.
Krémes pürét kell, hogy kapjunk.
A végén olívaolajjal meglocsoljuk.
Pirított rozskenyérrel ettük, nagyon finom és laktató.

Jó étvágyat!

Forrás: Mediterrán konyha - Kossuth Kiadó

hétfő, november 03, 2008

Brokkoli a tepsiből


Két fej brokkolit rózsáira szedtem, alaposan megmostam, majd egy lábas vízben puhára főztem.
Egy tepsit kivajaztam, beletettem a megfőtt brokkolikat, sóztam borsoztam.
Megöntöztem egy nagy doboz tejföl és egy kevés tejszín keverékével és rengeteg sajtot reszeltem rá. Előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) pirulásig sütöttem. Nagyon finom étel, ráadásul tiszta vitaminbomba.

Jó étvágyat!

Túrós-brynzás változat Mirelle-nél.