péntek, január 23, 2009

Karamelles - banános - pudingos finomság


A Karácsonyról megmaradt piskótakészlet felhasználásának a jegyében készült ez a kényeztető finomság. Nem lehet abbahagyni :)

Megfőztem egy zacskó bourbon vaníliás pudingot.
Szeletekre vágtam 2 banánt.
A piskótákat félbetörtem és narancslikőrrel megöntöztem őket.
Elővettem egy üveg dulce de leche-t (karamellszószt).

Fogtam egy üvegtálat, kiraktam a narancslikőrös piskótadarabokkal, öntöttem rá vaníliapudingot, erre jöttek a banánszeletek, majd a karamellszósz.
Addig folytattam a rétegezést, míg el nem fogyott minden.

Jó esetben tegyük az egészet a hűtőbe, hogy a piskóták jól megszívják magukat.
Persze ezt megint nem bírtuk kivárni, és idő előtt megettük, csokiszósszal megturbózva.

szerda, január 21, 2009

Borús, esős reggelekre - Maci ricottás palacsintája


Sütöttem már néhányszor ilyesmi palacsintát / pancake-et, de Maci verzióját most először.
Igen finomra sikeredett.
Banánnal és áfonya - körte lekvárral ettük.
A recept Macinál.

(Vaj helyett nagyon kevés olajjal sütöttem).

Fokhagymakrémleves


Folytassuk vitaminkészleünk feltöltését egy jó kis melegítő levessel.

A fokhagyma is igen gazdag C-vitamin, és egyéb ásványi anyag forrás, úgyhogy ne spóroljunk vele.


Kb. 5-6 dkg. vajat kezdjünk el felolvasztani egy lábasban, majd hintsük meg 2 ek. liszttel és pirítsuk meg. Amikor ez megvan, tegyünk bele 1 fej (!!!) fokhagymát, amit előzőleg megpucoltunk és lereszeltünk, vagy fokhagymaprésen átnyomtunk. Kicsit kevergessük az egészet, majd öntsük fel 1 liter alaplével (ha ez nincs, a víz is jó), sózzuk, borsozzuk és botmixerrel dolgozzuk össze. Ezután tegyük vissza a tűzre és keverjünk bele 2 dl tejszínt. Az egészet forrajuk össze és már kész is.

Sajtos piritóssal tálaljuk.

kedd, január 20, 2009

Cole slow saláta - most répa nélkül


Ezt a receptet még régebben a neten találtam, sajnos a forrást nem tudom, de mindenképp érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.
Néhányszor már megcsináltam, de nem tudom megunni.
Ilyenkor télen, főleg az influenzás időszakban kifejezetten ajánlott a benne lévő vitaminok (C , B1, B2 ) miatt.


Hozzávalók:

50-60 dkg apróra vágott fejeskáposzta (aprítóval sikerült nagyon apróra vágni)

1-2 közepes megpucolt répa (nálam ez most kimaradt)

2 ek. apróra vágott hagyma (most lilahagyma volt)

0,8 dl cukor (én kb. a felét tettem bele)

1/2 tk. só

1/8 tk. őrölt bors

0,6 dl tej

1,2 dl majonéz

0,6 dl író (tejföl)

3 ek. citromlé


A káposztát és a répát a lehető legkisebb darabokra aprítjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a cukrot, sót, borsot, tejet, majonézt, tejfölt és a citromlevet.
Hozzáadjuk a káposztát, répát, hagymát és alaposan összeforgatjuk.
A legjobb, ha fogyasztás előtt a hűtőben tartjuk 1-2 órán át, de én azt sosem tudom megvárni :)


Jó étvágyat!

csütörtök, január 01, 2009

Juhturós rudacskák



Köszönet a receptért, nagyon finom szilveszteri apróság lett belőle :)

Újévi lencsefőzelék tepsiben sült karajjal




Kb. 50 dkg lencsét éjszakára beáztatunk, majd reggel 1-2 fej megpucolt vöröshagymával és néhány babérlevéllel feltesszük főni. Közben sózzuk is meg. Nem kell neki sok idő, hamar megfő.
Amikor megpuhult, készítünk egy karamelles rántást (a cukrot olajban megolvasztjuk, majd lisztet hintünk rá), és besűrítjük vele. Ezután teszünk bele 1-2 evőkanál mustárt, meg ízlés szerint tejfölt.

Most tepsiben sült karajszeleteket készítettem hozzá, ami igen egyszerű.

A karajszeleteket befűszereztem (só, kevés citrombors, őrölt kömény), lefektettem a tepsibe, meglocsoltam kevés olajjal, és rengeteg felszeletelt hagymát halmoztam rá, valamint néhány szem paradicsomot, 1 paprikát, a végén pedig bacont. Az egészet jól megsütöttem.


Jó étvágyat!