szerda, február 04, 2009

Körözött és avokádókrém


A körözöttet 25 dkg tehéntúróból és 12,5 dkg juhtúróból készítettem.
Villával összetörtem a túrókat, adtam hozzá kb. 10 dkg puha vajat, 3 újhagymát apróra vágva, sóztam, borsoztam, belekevertem 1,5 tk. pirospaprikát és egy kevés őrölt köményt.
Tettem bele 1 evőkanál tejfölt is.
Az egészet jól összedolgoztam és betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Az avokádókrémhez félbevágtam az avokádót, eltávolítottam a magját, majd a héjából kiskanállal kiszedtem a finom gyümölcsöt. Villával összetörtem, majd botmixerrel kicsit pürésítettem rajta és meglocsoltam citromlével.
Belereszeltem 1 gerezd fokhagymát (most direkt nem akartam túl fokhagymásra, persze többet is lehet bele tenni), sóztam, borsoztam. Belekevertem 2 nagy evőkanál tejfölt és egy kevés krémsajtot.

Zöldségekkel ettük, igazán frissítő reggeli lett belőle. Jó étvágyat!



kedd, február 03, 2009

Hamburger



Az elmúlt hetekben több blogon is összefutottam a hamburgerrel, én is akkor készítettem, de csak most jutottam el a posztolásig.

Aki eddig még nem tette, szerintem mindenképp lásson hozzá, és próbálja ki a házi hamgurgert, aminek semmi köze nincs a gyorséttermekben kaphatókhoz.
A hús omlós, finom, puha, no mellékíz.
A sok zöldséggel igazán remek.
Persze a legjobb, ha a zsemlét is magunk készítjük....na, majd legközelebb.
Mindenesetre az 1 kg húsból annyi húspogácsa lett, hogy még a fagyasztóba is jutott jó pár szelet.

A neten rengeteg variáció kering, az igazi húspogácsát állítólag csak sózzák, borsozzák.
Én mást is tettem bele. Íme:

1 kg darált marhahúshoz adtam 1 tojást, sóztam, borsoztam, belereszeltem 1 gerezd fokhagymát, tettem hozzá 2 ek. mustárt és ketchupot, valamint 2 löttyintésnyi Worchester szószt és egy kevés zsemlemorzsát. Ezt mind jól összegyúrtam kézzel és kis gombócokat formáztam, amiket aztán kissé ellapítottam.
Serpenyőben, kevés olajon, közepes lángon, 6-8 alatt megsütöttem őket.
A hamburger zsemléket megpakoltuk jégsalátával, arra jött a húspogácsa, majd a cheddar lapka sajt, paradicsom, uborka, hagyma, kevés majonéz, mustár, ketchup.

Jó étvágyat!