kedd, március 10, 2009

Somlói galuska - Stahl Judit alapján




Gyorsított somlói galuska


A tésztához: 15 dkg puha margarin, 15 dkg cukor, 2 tojás, 15 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, ½ dl tej, 5 dkg pirított, darált dió, 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál forró víz.




A krémhez: 4 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 1 vaníliarúd, 2½ dl tejszín, 2½ dl tej, 15 dkg cukor.


A töltelékhez: 15 dkg pirított, darált dió, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, 20 dkg baracklekvár.


A sziruphoz: 7,5 dkg cukor1 dl víz0,5 dl rum1 narancs reszelt héja1 kávéskanál puncsaroma.




A csokiszószhoz: 20 dkg étcsokoládé, 3 dl víz, 20 dkg cukor, ½ dl rum .

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és papírkapszlit illesztünk a muffintepsi 12 horpadásába. A tésztához a margarint és a cukrot robotgéppel 2 perc alatt összehabosítjuk, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet összekeverjük a sütőporral, és lassú fokozaton hozzávegyítjük a géppel a cukros-tojásos margarinhoz. Végül a tejet is belekeverjük. A tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk: az egyik részt békén hagyjuk, a másikhoz hozzáadunk 5 dkg pirított, darált diót, a harmadikhoz pedig a kakaóport, amelyet előtte 2 evőkanál forró vízzel simára keverünk.


Ezután mindhárom tésztafélét belekanalazzuk a muffintepsi horpadásaiba: 4-be sima tésztát, 4-be kakaósat, 4-be diósat. A muffinokat 20 perc alatt megsütjük, aztán hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt kihűljenek. Amíg a muffinok megsülnek és kihűlnek, haladunk tovább.




A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba.




A sziruphoz az összes hozzávalót mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad.




A csokiszószhoz az étcsokit apróra tördeljük, aztán a többi hozzávalóval együtt kevergetve összefőzzük, hogy a csoki és a cukor felolvadjon.




A krém következik. A tojássárgájákat, a lisztet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét beletesszük egy 15 cm átmérőjű, 8 cm magas peremű edénybe, és kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet meg a tejszínt. Ezután az egészet takaréklángon 10 perc alatt sűrűre főzzük, miközben folyamatosan keverjük.


A megsült, kihűlt muffinokat 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és összeállítjuk az édességet. A kakaós kockákat egyenletes rétegben beleszórjuk egy 24 x 15 cm-es, 8 cm magas tálba. Meglocsoljuk a szirup 1/3-val, aztán rákanalazzuk a krém ½-ét, rápötyögtetjük a lekvár ½-ét, majd rászórjuk a dió ½-ét és a rumos mazsola ½-ét. Most jöhetnek a tálba a sima muffinkockák, amelyeket megöntözünk a maradék szirup ½-vel, és az előzőeknek megfelelő sorrendben megkapják a maradék krémet, lekvárt, diót meg mazsolát. Ezután az egészet betakarjuk a diós muffinkockákkal, leöntjük a maradék sziruppal, és a tálat lefolpackozva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára. Ide kerül a csokiszósz is. Tálaláskor az édességből evőkanállal galuskákat szaggatunk, elosztjuk 6 üvegkehelyben, aztán édes tejszínhabot púpozunk rájuk, és megöntözzük őket a csokiszósszal.






Tapasztalataim:




- a szirupon ne spóroljunk, mindenképp csináljuk meg hozzá,


- a piskóta lehetne több is, legközelebb legalább dupla adagot sütök,


- sima tepsiben sütöttem a tésztát, amit 3 részre felosztottam fólia segítségével,


- a csokiszósz nagyon sok lett, a fele is elég lett volna,


- nekem simán ízlett a legjobban, tejszínhab és csokiszósz nélkül,


- a legjobb, ha tényleg 1 éjszakát áll a hűtőben, nagyon jól összeérnek az ízek.




Jó étvágyat!