hétfő, június 29, 2009

Epres - cseresznyés tejespite



Lehet, hogy furcsa, de tejespitét most készítettem először.
Mirelle receptjét használtam, annyi változtatással, hogy a 3 dl tej helyett, 2 dl tejszínt (30%) és 1 dl tejet tettem bele. Finom, pudingszerű, könnyű édesség sült ki a dologból.

csütörtök, június 18, 2009

V. Tihanyi Levendula Fesztivál


Június 20-án kerül megrendezésre az V. Tihanyi Levendula Fesztivál.
Érdemes ellátogatni (tavaly már voltunk), mert gyönyörű látványban és illatokban lehet részünk.
Cél a hagyományok felelevenítése, a levendulával kapcsolatos ismeretterjesztés.
Lesznek különféle programok, valamint népművészeti kirakodó vásár, horgászverseny, halászlé bográcsban.
Bővebb infók:

hétfő, június 15, 2009

Cseresznyetorta







A legelső pillanatban, amikor megláttam, tudtam, hogy el fogom készíteni.
Mit mondhatnék?
Amíg van friss, édes, ropogós cseresznye mindenki süsse meg, én a hétre tervezem a második adagot.
Egyszerűen isteni finom, tökéletes.
Sőt, másnap, jéghidegen még tökéletesebb!
A ropogós tészta magába szívja a nedvességet....mennyei.
Nem utolsó szempont, hogy egyáltalán nem nehéz, szerintem a gyakorlatlanabb sütők is megpróbálhatják. A munka nagy része a cseresznye magozása.
Én piteformában sütöttem, tökéletesen beleillett az egész.

Duende, köszönet ezért a receptért!

csütörtök, június 11, 2009

Spárgás - cukkinis - pesztós tészta kecskesajttal


Voltak még maradék tésztáim, azokat kifőztem.
Egy csomag spárgát (500 gr.) lemostam, a fás részeit eltávolítottam és feldaraboltam. Kb. 3 db cukkinit megmostam, felkarikáztam. Olívaolajon elkezdtem őket párolni, sóztam, borsoztam. Közben egy fél üveg pesztót (persze a legjobb, ha ezt is mi készítjük) kikevertem 15 dkg krémsajttal és hozzákevertem a megpuhult zöldségekhez. A kifőtt tésztát elvegyítettem a zöldekkel és megszórtam jó sok reszelt kecskesajttal.
Igazi könnyű ebéd, jó étvágyat!

szerda, június 10, 2009

Marcipán -és teaimádók figyelmébe!


Kellemes csalódás volt ez a tea, bár a névből - Niederegger - gondoltam, hogy nagy mellényúlás nem lehet.
Szerencsére a marcipán íz egyáltalán nem tolakodó. Amúgy egy rooibos teáról van szó, amit a nap bármely szakában fogyaszthatunk.
Nyáron jégbehűtve igazán üdítő és finom!
(Beszerzési hely: Culinaris)

kedd, június 09, 2009

Csirkés saláta joghurtos - zöldfűszeres öntettel




Igazán remek ebéd kerekedett egy előző napi vacsorából.


Megmaradt egy egész nagy darab sült csirkemell, amit darabokra vágtam, kevés mézet csorgattam rá és lepirítottam olívaolajon. Felvágtam egy nagy jégsalátát, pár szem paradicsomot, uborkát, lilahagymát, piros kaliforniai paprikát, leöblítettem egy doboz kukoricát, keményre főztem 2 tojást, elkészítettem egy könnyű joghurtos öntetet (natúr joghurt, olívaolaj, aprított petrezselyem és bazsalikom, só, bors, fokhagyma), majd mindezt szépen elrendeztem a tányérokon.


Mit mondjak, nagyon finom lett!

hétfő, június 08, 2009

Egy igazi kora nyári ebéd


Igazán semmi különös, mi mégis nagyon szeretjük. Csirkecombokat és melleket alaposan befűszerezek (só, bors, paprika, olasz fűszerkeverék, koriander, majoránna), beolajozok. Az újkrumplikat megmosom, besózom, olajozom. Mindent egy tepsibe helyezek, lefedem fóliával és mehet is a forró sütőbe olyan 180-200 fokra. Amikor már puha minden, leveszem a fóliát és hagyom, hogy megpiruljanak.
Tálalásnál megszórom jó sok friss petrezselyemmel.
Tejfölös uborkasalátával ettük, amihez az uborkákat megpucoltam, felvágtam, besóztam, borsoztam, reszeltem rá 1-2 gerezd (lehet több is) fokhagymát, állni hagytam, majd jó sok tejföllel leöntöttem.





Rezgős túrógombóc a Fáy présházból


Nagy kedvenc nálunk a túrógombóc. Ezt a receptet még nagyon régen téptem ki egy újságból (nem tudom melyikből, az már nem látszik). A Fáy présházban ugyan még nem jártunk, de azt írják, hogy sokan csak a túrógombóc miatt is képesek elmenni, amit maga a vezetőnő készít el személyesen.

Nem csalódtam, valóban nagyon jó a recept és igazi nagy, rezgős gombócok születtek. Melegben kifejezetten jól lehűtve ajánlott fogasztani, jéghideg fahéjas tejföllel bőven meglocsolva.


Hozzávalók 4 személyre:


1/2 kg túró

4 tojás

15 dkg vaj

csipet só

20 dkg búzadara

4 dl tejföl

porcukor, fahéj ízlés szerint


A túrót elkeverjük a puha vajjal, búzadarával, a tojássárgájával, majd 45 percig pihentetjük hideg helyen. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket, s forró vízbe dobjuk őket. Megvárjuk, hogy a gombóckák feljöjjenek a víz tetejére, várunk 1-2 percet, szűrőkanállal kiszedjük és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük, majd fahéjas tejföllel leöntjük.


Jó étvágyat!

(a képen az a változat látható, amikor nem hempergettem meg zsemlemorzsában, én így is imádom).