vasárnap, november 29, 2009

Karácsonyház a pálmaházban


Nálunk szinte már hagyománnyá vált, hogy Karácsony előtt ellátogatunk a Karácsonyházba, a Gödöllői Királyi Kastély pálmaházába. Aki még nem volt, nagyon ajánlom, mert egyrészt gyönyörű, másrészt rengeteg mindent lehet kapni nagyon baráti áron. Órákig lehet nézelődni, válogatni. Most is sikerült néhány apróságot beszereznünk.
Hétvégenként ráadásul kézműves foglakozások is zajlanak.
Pontos információk és nyitvatartás itt található.
Helyettem pedig inkább beszéljenek a képek :)



























Advent


Szeretnék mindenkinek nagyon boldog várakozási, készülődési időszakot kívánni!
Boldog Adventet!





péntek, november 27, 2009

Müzliszelet


Hozzávalók:

15 dkg dió (mogyorót, natúr pisztáciát használtam)
5 dkg finomliszt
1/4 - 1/4 kávéskanál sütőpor, szódabikarbóna és só
10 dkg gyümölcscukor
5 dkg zabpehely
15 dkg aszalt sárgabarck apróra vágva
15 dkg magozott, aszalt datolya apróra vágva (én aszalt szilvát, áfonyát, barackot tettem bele)
2 tojás
1 vaníliarúd


A sütőt előmelegítjük 160 fokra és kibélelünk sütőpapírral egy 20x30 cm-es tepsit (egy pici jénait használtam).
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd apróra vágjuk.
Egy nagy tálba beleszórjuk az összes hozzávalót a tojásokon és a vanílián kívül.
Az egészet összedolgozzuk.
A tojásokat és a vaníliarúd kikapargatott belsejét kézi habverővel enyhén habosra verjük és ráöntjük a tálban lévő keverékre. Fakanállal jól összeforgatjuk.
Ezt az egészet ezután belesimítjuk a tepsibe és kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

Forrás: Stahl magazin 2009. ősz-tél

kedd, november 10, 2009

Karácsonyi vásárok 2009


A bécsi vásár (Wiener Christkindlmarkt) idén már november 14-én megnyitja kapuit, az itthoni pedig, amit a Vörömarty téren szoktak megrendezni november 20-án.

Az itthonit minden évben meglátogatjuk, márcsak a hangulat miatt is.
Ráadásul olyan isteni kürtőskalácsot készítenek, amiért érdemes sorba állni.
Ha szerencsénk van, még a hó is esik. Este megyünk, isszuk a meleg forraltbort, a kezünk már elgémberedett a hidegtől, de a forró kalács felmelegíti, és igaz, hogy kismillióan vannak, de a csodás fények, a szállingózó hó, meg az egész forgatag, ami ott van, annyira jó.

És már a kezünk sem fázik annyira, közben megettem egyedül egy egész csomag gesztenyét, meg egy fél kalácsot, sebaj, a lényeg az a jó érzés, ami a szívünkben van :)

A bécsi vásárba tavaly jutottunk el először és igaz, hogy iszonyat sokan voltak, tényleg, mozdulni alig lehetett, de megérte, mert olyan puncsot még sehol sem ittam és azóta is akárhányszor ránézek a bögrémre, amiből ittam, a jó érzés fog el. Teszek majd fel képeket is, tavaly valahogy ez elmaradt.

Gyönyörű az egész és itt sem az a lényeg, hogy mit lehet venni (őszintén szólva nem sok mindent, de azért vannak szép dolgok is, persze a Merkur-t tilos kihagyni :), hanem a fények, a finom italok, meg az egész és, hogy jól érezzük magunkat, feltöltődjünk és készüljünk a Karácsonyra.

Én ajánlom, főleg azoknak, akik még nem voltak, hogy menjenek el, nézzék meg a saját szemükkel.
Esetleg, aki volt máshol is, megírhatná a tapasztalatait!