csütörtök, február 25, 2010

Avokádós - banános túrókrém



Folytatom tovább az avokádó vonalat.
A múltkori saláta után maradt még egy darab avokádóm.
Először valami jó kis arcpakolást szerettem volna készíteni, úgysem próbáltam sosem, még Kriszti említette az egyik kommentjében valahol, talán Szepynél.
Aztán ahogy keresgéltem, megláttam Á la carte-nál ezeket a finomságokat :)
Na, több se kellett nekem, eldőlt az avokádó sorsa :))

Így hoztam össze ezt a banános-túrós-avokádós kis desszertet.
Egy darab avokádót, egy banánt, 25 dkg túrót, házi vaníliás cukrot, mézet jó alalposan összedolgoztam az aprítóban és kész is volt.

Hogy ez mennyire finom.....
Azt hiszem, gyakrabban fogom készíteni.



szerda, február 24, 2010

Rakott káposzta - savanyúkáposztából



Hozzávalók:

kb. 1 kg savanyúkáposzta átmosva, lecsöpögtetve
1 fej vöröshagyma apróra vágva
50 dkg darálthús (most pulyka)
kb. 20 dkg főtt rizs (most barna-fehér vegyesen)
olaj, só, bors, kevés pirospaprika
majoranna (aki szereti, mi imádjuk, amint látható is :)
tejföl ízlés szerint
bacon szalonna szeletek (kb. 15 dkg)



A darálthúst a felaprított hagymán puhára párolom, sózom, borsozom, fűszerezem.
Amikor kész, hozzáadom a főtt rizst, jól összekeverem.
Egy vékonyan kiolajozozz tepsi aljára bacon szeleteket fektetek és beborítom savanyúkáposztával úgy, hogy mindenhova jusson.
Erre jön a darálthúsos-rizses keverék, majd megint káposzta.
A végén az egészet tejföllel jól megöntözöm és a tetjére is bacon szeleteket fektetek úgy, hogy minden adagra jusson a szalonnából.
Az egész tepsit előmelegített 180 fokos sütőbe teszem, készre sütöm.
A tetejét persze meg is pirítom.
Isteni rajta a pirított bacon.

hétfő, február 22, 2010

Zöldbabos - paradicsomos csirke



Hozzávalók:

1 kisebb csirkemell felkockázva
kb. 450 gramm zöldbab
1 fej vöröshagyma apróra vágva
só, bors, olaj, majoranna
sűrített paradicsom (ízlés szerint, kb. 3-4 dl)


A felaprított hagymát olajon üvegesre párolom, majd ráteszem a csirkét, sózom, borsozom és elkezdem pirítani. Majorannával is megszórtam.
Amikor már félig megpuhult a hús, hozzáteszem a zöldbabot (lehet friss, vagy fagyasztott), jól összekeverem az egészet, és felöntöm a sűrített paradicsommal.
Puhulásig főzöm őket és kész is.
Barnarizzsel tálaltam.

Jó étvágyat!



csütörtök, február 18, 2010

Kísértés :))





Bizony, bizony...kísértettek engem EZEK a képek, attól a pillanattól fogva, amikor megláttam őket :))
Nem volt se éjjelem, se nappalom...Szepy, ez a Te bűnöd ;-)

Természetesen csak viccelek, az viszont tényleg igaz, hogy amikor Szepy feltette ezt a szuper avokádós kreálmányát, azon nyomban tudtam, hogy nekem is kell ilyet készítenem.
Azért is izgatott nagyon, mert avokádót eddig leginkább avokádókrém formában ettem.
Na de ennek vége :)
Most is vár egy darab a felhasználásra.

Picit változtattam a dolgokon. Az avokádó és a vérnarancs adott volt.
(Isteni finom vérnarancsot sikerült vennem, mézédeset).
Ahogy tudtam, azért kifiléztem.
Volt még tölgysalátám, pár levelet rátettem egy tányérra.
A megpucolt, feldarabolt avokádót ráhalmoztam, csurgattam rá citromlevet, ment rá a vérnarancs, néhány szem dió.
Kicsit megborsoztam az egészet, egy kevés dióolajat és mézet öntöttem rá.

Hááááát, nekem nagyon, nagyon ízlett.
Szerintem aki még nem evett így avokádót, próbálja ki.
Szepy, köszönet az ötletért és a kísértő képekért ;-))
Ja, és azt se felejtsük el, micsoda vitaminbombát fogyasztunk :))





kedd, február 16, 2010

Kakaós csigabigák


Nagyon szeretjük a kakós csigát. Régebben készítettem is, igaz csak simán leveles tésztából, ami finom ugyan, de hát nem az igazi.
Most viszont már jó ideje akartam sütni és amikor megláttam EZT a képet, elvesztem.
A hozzávalókat a kenyérsütőgép szépen elkeverte, dagasztotta, megkelesztette, nekem csak annyi dolgom volt, hogy a tölteléket összerakjam, megkenjem vele a tésztát, feltekerjem, felvágjam.
Egyébként ajánlom, mert ez nem az a típusú csiga, hogy szórjuk meg a tésztát kakóval, cukorral (bár úgy is nagyon finom), hanem egy kenhető töltelékkel dolgozunk, ami nagyon jó, mert jól kezelhető, nem folyik ki és nagyon finom.
Nekem ez a forma pedig kifejezetten tetszik, ráadásul nagyon gusztusos.
Margit2 receptje egyébként, ami itt található, ezúton is köszönet érte :))
Tökéletes lett a tészta, mindent úgy csináltam, ahogy le van írva.
Úgyhogy csigázásra fel :))



szerda, február 10, 2010

Mindent be a tepsibe!




Egyik nap, gyorsan összeszedtem, amit találtam itthon, mindet betettem egy tepsibe, aztán mentek a sütőbe.

Ezeket találtam:

- kis darab csirkemellfilé
- 2 fej hagyma
- 2 szegény aszott paprika
- 1 paradicsom
- néhány fej fokhagyma
- pár darab maradék répa
- 3-4 szem krumpli
- gomba.

Mindent megmostam, pucoltam, darabokra vágtam, majd betettem a tepsibe.
A gombákat a vége felé adtam hozzá, mert ugye nekik nem sok idő kell.
Szórtam rájuk rozmaringos olívát, majorannát, sót, borsot, kevés bazsalikomot, kakukkfüvet.
Jól összekevertem, letakarva megsütöttem (180-200 fokon), majd a végén a fóliát levéve még kicsit rájuk pirítottam :)



kedd, február 09, 2010

Lipton zöld tea narancsvirággal


Az utóbbi években kezdtem megszeretni igazán a zöld teát, azóta szívesen iszom, bár mondjuk csak délelőtt, mert ha délután/este innám, nem tudnék tőle aludni.
Kíváncsiságból megvettem a Liptonnak ezt az új piramisos teáját, ami narancsvirággal van ízesítve.
Már az illatától kész voltam.
Annyira kellemes könnyű, narancsos, hogy gondoltam, ez biztos jó lesz.
Nem csalódtam.
Könnyed, friss, lágy, nagyon, nagyon jó ízű teáról van szó.
Aki esetleg nem igazán rajong a zöld teáért, szerintem ebben nem fog csalódni.
A zöld teának a tipikus, kesernyés íze sem annyira érződik.
Pici citrommal és selyemfűmézzel ittam.

Egy dolgot viszont nem értek, mégpedig, hogy azt írták a dobozra, 100 fokos vízzel kell leforrázni.
A zöld teát sosem szabad, csak 65-75 fokos vízzel, különben keserű lesz nagyon.
Erre nagyon figyelek én is, és előszeretettel használom ilyenkor a jó kis teahőmérőmet :))

Még miért igyunk zöld teát?
Hát ezekért (is):

- nagy mennyiségű antioxidáns, vitamin található benne
- véd a fogszuvasodás ellen (persze cukor nélkül)
- csökkenti a koleszterinszintet
- erősíti az immunrendszert
- serkenti a szellemi teljesítőképességet
- bakteriális és vírusos fertőzések esetében hatásos
- csökkentheti a magas vérnyomást
- javítja a bélműködést...

hétfő, február 08, 2010

Kettőt egy áráért


Nagyon jó akcióba botlottunk a Libriben. Tényleg tök véletlen volt az egész, csak arra jártunk és megláttam a kirakatban ezt.
Gondoltam, be is írom, hátha valakit még érdekel, ráadásul nagyon megéri 2 könyvet venni 1 áráért.
Nekem ez a kettő pont hiányzott, úgyhogy meg is vettük.
A kettő volt 3499.-ft.
Az akció február 28-ig tart :)

Tél






Még múlt heti képek. Ilyen gyönyörű volt az ég, nem hagyhattam ki :))

csütörtök, február 04, 2010

Könnyű zöldségleves óriás petrezselymes galuskákkal


Imádjuk az ilyen egyszerű, finom leveseket, gyakran is készítem.
A galuskák pedig csak azért óriásiak, mert nem tudok kissebbeket szaggatni :))

Most karikákra vágott sárgarépákból, 1 nagy hagymából, kis darab zellerből, karalábéból, 1/2 paprikából, 1 paradicsomból, valamint néhány szem krumpliból főztem.
Az össezs zöldséget megmostam, megpucoltam, karikákra, vagy kisebb darabokra vágtam és nagyon kevés olajon elkezdtem párolni az egészet kevés víz hozzáadásával.
Egy csapott evőkanál lisztet (fehér tönköly) hintettem rájuk, jól összekevertem, felöntöttem vízzel (kb. 1 liter), sóztam, borsoztam, tettem bele kevés vega mixet (só-és tartósítószermentes fűszerkeverék, ami tartalmazza a következőket: paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér és levél, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, paradicsom, fűszerek), meg pici majorannát, ha jól emlékszem.
Puhulásig főztem az egészet.

A galuska: egy tojást kikeverek annyi liszttel, hogy nokedlitésztaszerű állagot kapjak. Sózom, borsozom, és hozzákeverek felaprított petrezselmyet.
Kis kanállal a levesbe szaggatom.
Jó étvágyat!

kedd, február 02, 2010

Gyümölcsrizs - meggyel és tejszínnel



Nagyon egyszerű, biztos mindenki ismeri, de azért leírom, hátha valakinek jól jön majd a recept :)

Kb. 2 csésze megmosott rizst feltettem egy kivizezett lábasba (hogy ne égjen oda) főni 2x annyi tejjel.
Tettem bele házi vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, kevés vajat.
Addig főztem, amíg meg nem puhult az egész. Közben azért kevergettem is, nehogy odakapjon.
A végén tettem bele nádcukrot, amikor pedig kihűlt kimagozott meggyszemeket.
Végül belekevertem 2 dl habbá vert tejszínt is.

Isteni, könnyű, habos, pillanatok alatt elfogyott :))

hétfő, február 01, 2010

Lencsesaláta


A szokásos újévi lencseevés nálunk eddig mindig a főzelékben merült ki. Azt minden évben elkészítem és érdekes, de valahogy elég is nekem a lencséből egyszer az évben, pedig szeretem.
Viszont amikor megláttam Ági szilveszteri bejegyzését, már tudtam, hogy én is kipróbálom majd a lencsesalátát.
A majonézes verzióra esett most a választás, pedig a majonézes salátákért egyáltalán nem rajongunk, de ez valahogy mégis más.
Nagyon, nagyon finom és ami még külön jó, rendkívül egyszerű, hamar megvan.
Köszi Ági!


Vettem egy nagy konzerv lencsét, amit ugye sem áztatni, sem főzni nem kell már.
Jól átmostam, lecsöpögtettem.
Egy póréhagymár felaprítottam, és összekevertem egy tálban a lencsével.

Az öntethez kikevertem 3-4 jó nagy evőkanál tejfölt, majonézt, mustárt, kevés mézet, sót, borsot.
Arányokat nem tudok írni és nem is szeretnék, mert ez annyira ízlés dolga, hogy miből mennyit teszünk bele.
Ezeket összekevrtem, közben kóstolgattam, ha valami hiányzott, még pótoltam.
Végül az egészet jól összekevertem.
Hagyjuk 1-2 órát állni, hogy még jobban összeérjenek az ízek.