hétfő, március 29, 2010

Pita házilag



Nagyon szeretjük a gyrost, bár mostanában elég ritkán készítettem.
Itthon sosem eszünk hozzá pitát, eddig valahogy nem is hiányzott.
Azonban még tavaly KerekerdőKözepén Krisztinánál láttam, hogy otthon sütött pitát.
Meg is csodáltam, nagyon szépek lettek.
Aztán ki is ment a fejemből.
Most viszont megint gyrost sütöttem és elhatároztam, hogy márpedig pitát fogok hozzá sütni.
Elő is vettem Krisztina receptjét, amit Limaránál talált :))
Megmondom őszintén, nagyon egyszerű dolgom volt.
Mindent betettem a kenyérsütőgépbe, kb. 1 óra múlva kivettem, megformáztam a golyókat, majd a lepényeket és kisütöttem.
Csodásak lettek, szépen felfúvódtak, üreges lett a belsejük, ahogy kell :))
Köszönet a receptért, többször el fogom készíteni!

Hozzávalók:

50 dkg liszt (fél adagot készítettem, fele-fele fehér tönköly és kenyérlisztből)
3 dkg élsztő
2 ek. olaj
2 tk. só
1 tk. cukor
3 dl langyos víz


Fél adagot készítettem, így lett 5 db pitám.



Belülről :))




csütörtök, március 25, 2010

Teekanne gyümölcs-rejtély



Megint egy újabb tea, gyümölcsös.
Eléggé rászoktunk a gyümölcstea fogyasztásra, úgyhogy sosem árt az utánpótlás.
Nagyon finom egyébként, levendula is van benne, de szerintem pont jó arányban.
Bár, aki nem szereti a levendulát, az inkább hagyja ki.

Tartalmaz hibiszkuszt, csipkebogyót, almát, narancshéjat, szedret, levendulát, rózsavirágot.
Semmi más nincs benne, úgyhogy este is simán iható.

A magyar Teekanne kínálatban sajnos nem található, ez egy osztrák szerzemény, bár lehet, hogy a Müller is tartja ezt a fajtát.
Az viszont tényleg rejtély, hogy  - ugyanabból a fajta teából -,  ha Ausztriában veszek egy dobozzal, abban a filter 3 grammos, amit pedig itthon, azokban csak 2,5 gramm a tartalom.
Miért? Tudja valaki?


hétfő, március 22, 2010

DNK - nálam is



Az utóbbi időben megint egyre többen készítették el a dagasztás nélküli kenyeret, így én is rászántam magam.
Tényleg nagyon egyszerű, aki eddig nem nagyon sütögetett kenyereket, ez jó választás lehet kezdésnek.



Hozzávalók:

50 dkg liszt (BL 80-as, én most 15 dkg graham lisztet használtam és 35 dkg kenyérlisztet)
1/2 tk. száraz élesztő
1 púpos evőkanál só
4 dl langyos víz


Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a vízet is hozzáöntöm és lazán elkeverem.
A tálat lefedem, 12 órán keresztül békén hagyom.
A konyhapulton jó helyen lesz.

Reggel a tésztát belisztezett kézzel áthajtogatom.
A sütőt közben beizzítom 250 fokra.

A tésztát sütőpapírral bélelt, vagy lisztezett edénybe teszem és 35 percig sütöm, fedővel a tetején, majd a fedőt levéve még kb. 15-20 percig.

Rácsra borítva hagyom kihűlni, amit elég nehéz kivárni :))

csütörtök, március 18, 2010

Csőben sült brokkoli és karfiol fűszeres pulykafalatokkal



A csőben sült zöldségekhez valami könnyed húst akartam készíteni.
Mivel már régóta eszemben volt az a hús, amit Szepy a decemberi GBT-re is vitt, egyből lecsaptam rá.
Nagyon finom ebéd kerekedett belőle.
A hús isteni lett, pulykából készítettem és annyira jó rajta ez a fűszerezés, a mustárt is épphogy csak érezni.
Többször fogom készíteni, az biztos.
Köszi Szepy a receptet ;-)

A csőben sült brokkoli, meg karfiol pedig igen egyszerű.
Főztem egy könnyű besamel mártást (2 ek. vajon 2 ek. liszt megpirítva, felöntve forró, kb. 5 dl tejjel, végén sóval, borssal, kevés szerecsendióval fűszerezve), majd félretettem hűlni.
Eközben egy lábas forró vízben puhára pároltam a brokkolit és a karfiolt (kb. 50-50 dkg).
Amikor kész volt, leszűrtem, egy kivajazott tepsibe tettem a zöldségeket, ráöntöttem a besamelt, megszórtam reszelt sajttal és pirulásig sütöttem (kb. 180 fokon).

Jó étvágyat ;-)

(A hús receptje belinkelve, katt Szepyre :)

szerda, március 17, 2010

Juhtúróval töltött baconbe csavart csirkemell falatkák



Egy kis darab csirekmellfilét apró szeletkékre vágtam, kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, kevés bazsalikommal megszórtam.
Egy-egy szeletre tettem juhtúrót, kb. 1 teáskanálmyi adagot (nagyon picike szeletkéim lettek), és befedtem egy másik hússzelettel. Ezután baconbe csavartam és jól megtűztem hústűvel, meg fogpiszkálóval, hogy ne essenek szét.
Néhány szem krumplit felkarikáztam, fűszereztem, majd tepsibe tettem. Vajdarabokat is tettem rájuk.
A krumplit a csirkecsomagokkal együtt tepsibe tettem, a csomagokra öntöttem még néhány csepp olajat és mentek az előmelegített sütőbe.
Pirulásig sütöttem őket kb. 180 fokon.
Vegyes  zöldköretet adtam mellé.

kedd, március 16, 2010

Aranygaluska



Az aranygaluska sosem tartozott a kedvenc desszertjeim közé, mondhatni nem szerettem.
Sütni sem sütöttem soha. Egészen idáig, ugyanis most egy jeles napra készítettem Valakinek, aki imádja :))
Rögtön tudtam, kinek a receptjéhez fogok nyúlni, emlékeztem is, hogy nemrég készítette.
Moha, nagyon köszönöm :))
Annyira szuper lett a tésztája, öröm volt vele dolgozni.
Mindent úgy csináltam, ahogy Moha leírta. Az elején soknak tűnt a vaj, meg a dió, ahogy összekevertem a cukorral, de a végére mind elfogyott.
Csak annyit tennék hozzá, hogy nálam legalább egy órát sült, de lehet, hogy azért mert vastag falú tálban sütöttem, valamint nem volt teljesen bemelegítve a sütő, nehogy szétrepedjen a tál.
A sodó is isteni lett, csak nagyon kevés (nekünk) :)))

Még én is ettem beleőle, nagyon, nagyon finom lett.
Aki szereti, süsse meg, jó étvágyat :))

(Recept Mohánál, katt a nevére :)

kedd, március 02, 2010

Csak egyszerűen



Mostanában sokszor "csak" ilyen kis egyszerű, de finom ételeket készítek.
Nem vágyom nehezebb, bonyolultabb dolgokra.
Még szerencse, hogy már annyi a gasztroblog, így mindig találok valami jó ötletet, ahogy most is.
Gizinél  láttam meg ezeket a helyes kis gombákat, el is készítettem gyorsan.

Azért a sütőbe bedobtam néhány szem feldarabolt, fűszerezett krumplit is, majd amikor már majdnem jók voltak, melléjük tettem a gombafejeket, amiket előtte sóztam, borsoztam, megszórtam füstölt sajttal és kevés kakukkfűvel.
Egy nagy tál salátával ettük.