szerda, április 07, 2010

Különleges Répatorta



Oly régóta szerettem volna már répatortát készíteni, a Húsvét meg is adta rá az alkalmat.
Macinál rá is bukkantam egy tökéletesnek tűnő példányra.

A legjobb benne az, hogy szinte bűntudat nélkül falhatjuk, ugyanis az egész csak 15 dkg nádcukrot tartalmaz, olívaolajjal készül és még liszt sincs benne, helyette finom mandulát használunk.
Kell ennél több?

Persze nem is csalódtam. Egy igazán egészséges, finom süti lett a végeredmény.
Megmodom őszintén én sima krémsajtot használtam, nem Philadelphia-t, de véleményem szerint el is hagyható a krémsajt, ugyanis több nap elteltével is nagyon nedves marad a süti, kiszáradásnak nyoma sincs.
Nekem 26 cm-es a tortaformám, abban készítettem és így sem lett alacsony.
Diót nem tettem bele, csak mandulát, meg egy kevés fenyőmagot.
Díszítésnek kandírozott narancskockákat és pisztáciát használtam.


(receptért katt a linkre)







hétfő, április 05, 2010

Lekváros linzer




Tökéletes ünnepi aprósüti, nagyon szeretjük.
Kb. 2 nap kell neki, hogy jól megpuhuljon (ha megmarad addig, nálunk maradt 4 db. :))

A recept nagyon egyszerű, gondolom sokan is ismerik:

30 dkg lisztet (nálam most fele sima liszt, fele fehér tönköly volt) összekeverek 10 dkg porcukorral,
házi vaníliás cukorral, 1 tk. sütőporral, citromhéjjal, majd hozzámorzsolok 20 dkg vajat, teszek bele 1 tojássárgáját (ez el is hagyható) és az egészet gyorsan összegyúrom, beteszem a hűtőbe 1 órára pihenni.

Vékonyra kinyújtom a tésztát, és tetszés szerinti formákkal kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, és kb. 170 fokra előmelegített sütőben sütöm 10 percig.
Miután kihűltek a linzerek lekvárral összeragasztom őket. 

Ebből az adagból nekem 37 darab linzerem lett.