hétfő, május 17, 2010

Sült gomolya zöldségekkel



Ez a kép sajnos nem olyan, mint szeretném, de mégis felteszem, mert ennek az ételnek is itt a helye, annyira finom.
Csak ugye evés előtt csináltam és gyorsan kellett kattintani, mert hamar kihűl.
Mostanában fedeztem fel a "Gelej Gomolya sajtot".
Valami isteni finom, főleg sütve, vagy grillezve.
Azóta vettem egy párszor. Általában úgy esszük, hogy szeletekre vágom a sajtot, és bepácolom egy kis időre.

A pác: olívaolaj, kevés só, bors, zúzott fokhagyma (ízlés szerint), bazsalikom.
Miközben áll a pácban, felvágok zöldségeket (paradicsom, újhagyma, paprika...), olívát teszek rájuk, sózom, borsozom, fűszerezem (bazsalikom, kakukkfű) és gyorsan megsütöm mindet egy serpenyőben.

Ezután jöhetnek a sajtszeletek a forró serpenyőbe.
Nagyon rövid ideig sütöm, épphogy kapjanak egy kis színt.
Kész is a nagyon finom, könnyű ebéd.
Ha kicsit tartlamasabbra szeretném, készítek mellé salátát, meg egy kis újkrumplit is.
Nagyon, nagyon finom ;-)

Jó étvágyat!

csütörtök, május 13, 2010

Rozmaringos focaccia (lepénykenyér)



Ismét egy egyszerű, de nagyon finom kenyérféleség.
Néhány napja készítettem, már nem is tudom, mihez ettük, de nagyon finom volt.

Másnapra is maradt belőle, azt kicsit átmelegítettem mikróban és úgy is nagyon jó volt.
Bármihez jó, amibe bele lehet tunkolni, vagy csak önmagában falatozgatni.

Nagyon egyszerű az elkészítése:

1/2 kg lisztet (nálam fele tönköly, fele búza), 1 csomag szárított élesztőt, sót, 3 ek.olívaolajatat, én oregánót is (DV aprított rozmaring leveleket is) , 3 dl melegvízet, 1 tk. cukrot a kenyérsütőgépbe teszünk (vagy magunk összedolgozzuk kb. 10 perc alatt) és megvárjuk, hogy a gép elvégezze helyettünk a munkát, majd kelesztjük még legalább 1 órát, de ha többet, az még jobb.
Ezután a tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire tesszük, kézzel kör alakúra kihúzogatjuk, mutatóujjunkkal lyukakat nyomkodunk a tésztába, lekenjük fokhagymás-olívaolajos (én most rozmaringos olívát használtam) keverékkel, megszórjuk rozmaring levelekkel (vigyázzunk, mert azért a rozmaring elég intenzív ízű), sóval és betesszük az előmelegített kb. 200 fokos sütőbe és olyan 15-20 perc alatt megsütjük.



szerda, május 12, 2010

Eper minden mennyiségben



Amióta lehet viszonylag normális epret kapni, nem tudok betelni vele, mindig veszek valamennyit otthonra.
Aztán vagy megesszük magában, esetleg tejszínhabbal, vagy valamit készítek belőle.
Ezek az utóbbi hetek termései.
Ettük ugye magában, tejszínhabbal pohárban, készítettem egyszer eperlevest tejszínnel (cukorral, vaníliás cukorral felfőztem az epret kevés vízben, aztán pürésítettem, majd tejszínnel összefőztem és lehűtöttem), tettem gombócba és ettük omlettként.
A leves isteni volt, a túrógombócos verziót pedig már rég meg szerettem volna csinálni, aztán a DebiGabi-nál látottak adták meg a végső lökést, így hát elkészült, és lett epres túrógombóc (recept már fent van a blogon, de most a tojásokat egyben tettem bele és eprekkel töltöttem meg) eperöntettel.
Eszméletlen finom volt, viszont brutál laktató.
Az epres omlett régi álmom volt, annyira megtetszett annak idején a kép LilaFügé-nél.
Most sikerült a tettek mezejére lépnem és elkészítettem az egyik hétvégén reggelire.
Az egyiket sikerült is túlsütnöm (a vajon sütés nem nekem való).
Gyönyörűen, csábítóan nézett ki, viszont sajnálatos módon nem tudtunk szabadulni az omlett érzéstől és íztől.
Inkább egy palacsintaszerűség lebegett a szemeim előtt, arra számítottam volna, de azért megettük.
Az epret még mindig nem untam meg, készülhetnek egyéb finomságok is majd belőle ;-)


kedd, május 11, 2010

Bólyi túrós / Szórós - túrós / Lusta asszony rétese...ki hogy ismeri


Ezeken a neveken fut ez a sütike, legalábbis én ezeket ismerem.
Nagyon régen, a netről mentettem le a receptet, azóta többször megsütöttem, nagyon szeretjük.
Érdemes kipróbálni, mert egy hihetetlenül könnyed, és nagyon finom kis desszert lesz belőle, csak úgy eteti magát :))
Érdemes meggyet, vagy már gyümölcsöt is szórni rá, nekem most csak mazsolám volt itthon, így azzal hintettem meg, de gyümölccsel még finomabb.

Hozzávalók:

- 15 dkg sima liszt
- 15 dkg rétesliszt
- 20 dkg cukor (most porcukor)
- 1 cs. sütőpor
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- vaníliás cukor
- citromhéj
- 50 dkg túró 
- jó maréknyi mazsola
- 10 dkg puha vaj


A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztbe belekeverjük a sütőport és a cukrot.
A túrót alaposan összekeverjük a citromhéjjal, vaníliás cukorral és a mazsolával.
A tojásokat beleütjük a tejbe, adunk hozzá vaníliás cukrot is, és villával elkeverjük.
Kivajazott tepsibe (most a nagy inox tepsimet használtam) beleszórjuk a lisztes keverék felét, megrázzuk, hogy egyenletesen terüljön el.
A liszt tetején elosztjuk a túrót, megszórjuk amivel akarjuk (mazsola, gyümölcs).
A lisztes keverék másik felét a túróra szórjuk.
Ráöntjük a tejes keveréket úgy, hogy mindenhova jusson (hústűvel meg is szoktam szúrkálni, így elég jól eloszlik és mindenhova kerül a folyadékból).
A vajat kis darabokban rátesszük a tetejére, és betoljuk a sütőbe.
Kb. pirulásig kell sütni, amikor már szép színe van a sütinek és szilárd is, akkor jó.
Amint kicsit kihűlt lehet szeletelni és betolni a szánkba :)))
Vigyázat, nagyon kapós ;-)

hétfő, május 10, 2010

Ciabatta aszalt paradicsommal



Fakanálnál láttam meg ezeket a hívogató ciabattákat, nem töprengtem sokat, tudtam, hogy el fogom készíteni én is.
Azóta már többször megcsináltam, és valami isteni finom.
Hálás darab, nincs is vele sok teendő, a kenyérsütőgép elvégzi a munka oroszlánrészét, de akinek nincs, az is bátran essen neki, nem fog csalódni.
Olajbogyót ugyan nem tettem bele, így is finom volt nagyon.
Reggelire, szendvicsbe kitűnő, fagyasztani is lehet, semmi baja nem lesz, ugyanolyan puha marad.
Szóval, ez is felekrült a palettára, köszönet a receptért ;-)
(A búzaliszt felét én fehér tönkölylisztre cseréltem).