csütörtök, december 23, 2010

kedd, december 21, 2010

Vörösáfonya chutney (még nem késő elkészíteni)



Kicsit lemaradtam bejegyzésügyileg, nem így terveztem...na mindegy.
Álljon itt most egy gyors chutney recept.
Most készítettem először, de szerintem nagyon jó lett.
Ideális sült húsokhoz, pecsenyékhez, zöldségekhez, de akár ajándékba is adhatjuk.
A receptet valamelyik fórumon találtam, ahová Démétér írta be.

Hozzávalók:

70 dkg alma megpucolva, 1 cm-es darabokra vágva
35 dkg friss vörösáfonya (vagy 10 dkg aszalt - nálam ez játszott)
2 fej vöröshagyma, megpucolva, akkorákra vágva, mint az alma
1 gerezd fokhagyma, megpucolva, apróra vágva
2 diónyi friss gyömbér, szintén megpucolva, csíkokra szelve
8 szem szegfűbors vagy szegfűszeg
1 teáskanál só
15 dkg barnacukor
1,5 dl vörösborecet
chili paprika ízlés szerint


Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett kb. 1/2 órán keresztül főzzük.
Amikor kezd sűrű lenni, beleöntjük a vörösborecetet és még 5 percig főzzük.
Tiszta, kiforrázott pici üvegcsékbe töltjük és 5 percre fejreállítjuk.

(Kép holnap :)