péntek, július 13, 2012

Kakaós csiga



Ezeket a csigákat sem most sütöttem, még jóval a nagy meleg előtt, de mivel már lehűlt a levegő, felteszem, hátha más is kedvet kap, mert ez annyira finom, hogy azt elmondani nem tudom.
Maci receptjét (köszi!), na meg a kenyérsütőgépemet használtam, úgyhogy viszonylag hamar elkészült.
Sütés után cselesen néhány darabot le is fagyasztottam, hogy más napokra is jusson.
Ami megmaradt, a hűtőbe tettem, persze jéghidegen még finomabb volt :)

A receptet bemásolom, úgy, ahogy van, én csak a cukornál variáltam.


A tésztához:

 50 deka liszt
7 deka puha vaj
2 tk. szárított élesztő
3 dl tej
1 tojássárgája
4 ek. cukor
1 mokkáskanál só
Ezen kívül:
1 csésze cukor (nálam Xukor)
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1-1 ek. vaj


A hozzávalókat a kenyérsütőben dagasztottam és kelesztettem, majd egy hosszú keskeny, kb. 25x50 cm méretű lappá kinyújtottam.

Egy evőkanálnyi puha vajjal megkentem a tésztát. Egy csészényi cukrot elkevertem 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és a tésztára szórtam. Amennyire lehetett, szorosan felcsavartam, majd éles késsel 2 cm vastag szeleteket vágtam belőle. A csiga külső végét jól aláhajtottam, hogy ne folyjon ki az összes kakaó sülés közben. 175 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre, ami talán 25-30 percig tartott. Félidőben, amikor már kezdtek színt kapni a csigák, kikaptam a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoltam őket, majd visszatoltam.

6 megjegyzés:

Miner.hu írta...

Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: http://www.facebook.com/gasztro.

Flögi írta...

Nyami, kérem szépen!!! Már annyi blogból kimásoltam kakaós csiga recepteket, de még egyet sem csináltam meg, mert nekem (nem vagyok valami sütőbajnok) mind túl nehéznek tűnnek - pedig imádom!! üdv :-)

Lekvároskukta írta...

Kedves Miner.hu!
Köszönöm szépen :))))

Lekvároskukta írta...

Szia Flögi!
Ez egyáltalán nem nehéz, próbáld ki!
Ha kézi robotgéppel csinálod, arra figyelj, hogy addig dagaszd, amíg szép, hólyagos nem lesz a tészta, különben nem lesz olyan jó.
Viszont van egy túrós tésztájú kakaós csiga is, keress rá, azt még könnyebb elkészíteni.

Flögi írta...

Ezek picik? Ha egyedül zabálom fel, az kegyetlen kalóriabomba! :-) Olyankor kellene csinálni, ha vendégek jönnek...de azok nem sűrűn jönnek.

Lekvároskukta írta...

Mondjuk közepesek, de többet meg lehet enni belőlük, mint a boltiból, mert ezerszer jobb :)
Csináld fele tönköly liszttel a tésztáját, a tölteléket meg nyírfacukorral...egyébként meg néha belefér a kalóriabombázás, nem?
Különben minek élünk :)))
(u.i.: a sörben is tök sok a kalória...)
puszi