szombat, március 31, 2012

Húsvéti ajánló



Mivel jövő hétvégén már Húsvét, úgy gondoltam, készítek egy kis ajánlót.
Évek óta ugyanazt a kalácsot sütöm Húsvétra.
Nagyon ajánlom, mert pont sonkához való, nem édes, és nem is sós.
Jó pár éve még chilii blogjában találtam.
A recepten semmit sem változtatok.





A mézes krémest még a Kisütöttük-be készítettem, de a blogon nincs fent, úgyhogy épp itt az ideje, hogy ezt pótoljam.



Mézes krémes

Hozzávalók

A tésztához

45 dkg liszt
1 csipet szódabikarbóna
15 dkg porcukor
3 ek. olvasztott vaj
4 ek. olvasztott méz
1 egész tojás (villával elkeverve)
4 ek. tejföl
reszelt citromhéj ízlés szerint


A krémhez

½ liter tej
10 dkg búzadara
kevés reszelt citromhéj

20 dkg margarin/vaj
20 dkg porcukor
vaníliás cukor
20 dkg sárgabarack lekvár



A csokimázhoz

3 ek kakaópor
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 ek. víz, de, csak ha szükséges



Elkészítés

A sütőt 190-200 fokra előmelegítjük (alsó-felső sütés).
A tésztához valókat kézzel összegyúrjuk, ha szükséges, pici tejet még teszünk hozzá.
Ezután egy rúdformát készítünk belőle, majd 4 felé osztjuk, cipóra formázzuk.
Minden egyes cipót nagyon lisztezett felületen vékonyra kinyújtunk, sütőpapírral borított gáztepsi hátoldalán aranybarnára sütünk.
(Figyeljük a tésztát, mert hajlamos a megégésre, pár perc alatt megsül).


A töltelékhez a tejet felforraljuk, teszünk bele reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, majd beleöntjük a grízt és megfőzzük.
Amikor készen van, langyosra hűtjük.
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt grízzel elkeverjük.
A töltelék felét rákenjük az első lapra, erre kerül a második lap, amit lekvárral kenünk meg.
Erre jön a harmadik lap, amire a krém második fele kerül, végül, pedig a negyedik lap, aminek a tetejére a csokimáz kerül.


Csokimáz

10 dkg vajat, 10 dkg porcukorral, 3 evőkanál kakaóval közepes hőmérsékleten egy kis lábosban összemelegítünk, amíg szép sima nem lesz az egész.
(Szükség esetén nagyon kevés langyos vizet adhatunk hozzá).
Jól elkeverjük, majd a sütemény tetején egyenletesen elkenjük.



A lekváros linzer is egy tipikus ünnepi aprósütemény, ezért is került most ide :)





Kellemes készülődést mindenkinek :)

csütörtök, március 29, 2012

Tavaszváró



Azt hiszem, nálunk kezdetét vette a salátaszezon.
Már lehet kapni a különféle zöldeket (lollo, tölgy), úgyhogy bárhogy variálhatunk.
Elég gyakran készítek ilyesmi tálakat.
A zöldségekre olívaolajos-fokhagymás-sós-borsos-mézes-fűszeres-citromos öntetet szokatm tenni.
Egyszerű, de nagyon finom.
Ebédre, vacsorára, bármikor.
Most hagymás-zöldfűszeres csirkecsíkokat adtam a saláta mellé.

Jó tavaszvárást :)





Új gyűjtőoldal


Sokunk örömére Szepyke készített egy új gyűjtőoldalt.
Köszönet neki. Gyertek, csatlakozzatok :)


péntek, március 09, 2012

Bécsi csokis kuglóf




Gesztenye oldalán találtam rá erre a receptre. Csak annyit mondanék, felkerült a listámra :)
Köszi Gesztenye, isteni ez a kuglóf.
Igaz, nálam koszorúformában sült, de így is tuti.
Azt hiszem, több kuglófot fogok ezentúl sütni...

A receptet módosítások nélkül másolom be, én is ugyanígy készítettem:


Hozzávalók:

20 dkg margarin, 4 db tojás, 20 dkg cukor, 1 csg vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 5 evőkanál olaj, 2 evőkanál kakaó.


Elkészítés:

A margarint habosra keverjük a cukor felével és a vaníliáscukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját. A fehérjét a maradék cukorral felverjük keményre és a tojásos masszához keverjük kanalanként felváltva a sütőporos liszttel.
A kakaót összekeverjük az olajjal és a végén azt is óvatosan a masszához keverjük.
Egy kuglóf formát kivajazunk és kilisztezünk, majd belekanalazzuk a tésztát.
Előmelegített sütőben 160 fokon, légkeverésessel sütjük kb. 1 óráig. Amikor kész, kiborítjuk és porcukorral megszórjuk.


 Megjegyzés: a reszelt narancshéj is nagyon illik hozzá. Vegyesen (citrom-narancs) is kipróbálhatjuk.