péntek, július 13, 2012

Kakaós csiga



Ezeket a csigákat sem most sütöttem, még jóval a nagy meleg előtt, de mivel már lehűlt a levegő, felteszem, hátha más is kedvet kap, mert ez annyira finom, hogy azt elmondani nem tudom.
Maci receptjét (köszi!), na meg a kenyérsütőgépemet használtam, úgyhogy viszonylag hamar elkészült.
Sütés után cselesen néhány darabot le is fagyasztottam, hogy más napokra is jusson.
Ami megmaradt, a hűtőbe tettem, persze jéghidegen még finomabb volt :)

A receptet bemásolom, úgy, ahogy van, én csak a cukornál variáltam.


A tésztához:

 50 deka liszt
7 deka puha vaj
2 tk. szárított élesztő
3 dl tej
1 tojássárgája
4 ek. cukor
1 mokkáskanál só
Ezen kívül:
1 csésze cukor (nálam Xukor)
3 ek. cukrozatlan kakaópor
1,5 dl tej
1-1 ek. vaj


A hozzávalókat a kenyérsütőben dagasztottam és kelesztettem, majd egy hosszú keskeny, kb. 25x50 cm méretű lappá kinyújtottam.

Egy evőkanálnyi puha vajjal megkentem a tésztát. Egy csészényi cukrot elkevertem 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és a tésztára szórtam. Amennyire lehetett, szorosan felcsavartam, majd éles késsel 2 cm vastag szeleteket vágtam belőle. A csiga külső végét jól aláhajtottam, hogy ne folyjon ki az összes kakaó sülés közben. 175 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre, ami talán 25-30 percig tartott. Félidőben, amikor már kezdtek színt kapni a csigák, kikaptam a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoltam őket, majd visszatoltam.